8-10 Kişilik
Hazırlama Süresi: 1 Saat
Kolaylık: Orta
Malzemeler
Şurup için:
• 3 Su Bardağı Toz Şeker
• 3 Su Bardağı Su
• 1 Tatlı Kaşığı Limon Suyu
Hamur için:
• 3 Su Bardağı Hüner Un
• Yarım Çay Kaşığı Kabartma Tozu
• 1 Yumurta
• 1 Çay Bardağı Su
• 1 Çay Bardağı Süt
• 1 Çay Bardağı Hüner Ayçiçek Yağı
• 2 Tatlı Kaşığı Üzüm Sirkesi
• 1 Tutam Tuz
Hamuru Açmak İçin:
Mısır Nişastası
Yapılışı:
Şurup hazırlanışı:
Toz şeker ve suyu bir tencereye alın. Orta ateşte şeker eriyinceye kadar karıştırın ve kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca limon suyunu ekleyip ocağı kısın ve 10 dakika kaynatın. Ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Hamurun hazırlanışı
Un ve hamur kabartma tozunu karıştırıp bir kaba eleyin. Üzerine yumurta, su, süt, sıvı yağ, sirke ve tuzu ilave edip yoğurun. Hamurun üzerini kapatın ve 20 dakika dinlendirin.
Pişirme
- Hamuru 30 adet parçaya bölün. Her parçayı top şeklinde yuvarlayın. Nişasta serptiğiniz tezgah üzerinde her bir topu yaklaşık15 cm çapında açın. Açtığınız hamurlardan 5 adedini, aralara nişasta serperek üst üste koyun. Her biri 5 hamurdan oluşan 6 grup yapın. İlk beşli hamuru alıp arada nişasta serperek tepsinin boyutunda açın. Tepsiye alın ve üzerine tereyağı sürün. İkinci hamuru aynı şekilde açın, tepsiye alın ve tereyağı sürün. Üçüncü hamuru da aynı şekilde açın. Tepsiye alın, üzerine tereyağı sürün ve Antep fıstığının tamamını yayın. Kalan 3 grup hamuru da aynı şekilde hazırlayıp aralara tereyağı sürerek tepsiye yerleştirin.
- Tepsideki baklavayı dilimler şeklinde kesin. Tereyağını kısık ateşte eriyinceye kadar bekletin. Daha sonra ocaktan alın, dilimlediğiniz baklavanın üzerine kaşık ile yayarak her tarafına dökün. Fırının orta rafında 180 derecede 40-45 dakika pişirin.
- Fırından çıkan baklavayı 5 dakika bekletin ve üzerine hazırladığınız soğuk şurubu dökün. 4-5 saat bekletip servis yapın.